Yağlar

2013-03-28 11:56:00
Yağlar |  görsel 1
Yağlar |  görsel 2

    KETEN TOHUMU YAĞI ( Oleum Linum Usitatissimum )

İçindekiler :Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir. Müsilaj, linamarin,doymamış yağ asitleri,protein bulunmaktadır

Faydaları : Kabızlığı giderir. Hazmı kolaylaştırır. Sindirim sistemi iltihaplanmalarında etkilidir.Sindirim sistemi koruyucusudur. Öksürüğü kesmek için göğüs üzerine sürülür. Ağrıyan yere sürülür. Vücutta beliren küçük yumruları yok eder.Müzmin öksürüğe faydalıdır. Ayrıca kabızlığa karşı lavman olarak kullanıldığı gibi haricen de dolama, çıban, köpek memesi durumlarında kullanılabilir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır.Vücuda masaj şeklinde kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.


YUKARI  
  KİMYON YAĞI  ( Oleum Cumini )

İçindekiler :Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir.

Faydaları :  Faydalı yönlerine gelince; sindirim sistemi, aşırı gaz, emziren annelerde az süt, baş dönmesi, dengesizlik, hava yutma, yüksek tansiyon, sinirsel sorunlar, romatizma, kilo kaybı, sperm azlığı, iştahsızlık, hazımsızlık ve düzensiz ay hali durumlarında düzenleyici ve söktürücü olarak da kullanılabilir.Varis, kemik ve adale ağrılarında, romatizma rahatsızlığında etkilidir. Mide ağrılarını ve sinirsel yorgunluğu gidermek için kullanılır. Gaz söktürücü, süt arttırıcı ve regl düzenleyici etkileri vardır. Astım, sinüzit ve bronşitte kullanılmaktadır

Kullanımı: Bir çay bardağı suya 3- 4 damla damlatılarak içilir. Masaj yapılarak kullanılır

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmamalıdır. Uzun süre kullanılması karaciğere zararlıdır.


 
  KİŞNİŞ  YAĞI  ( Oleum Coriandri Aether )

İçindekiler :Maydanozgiller familyasından bir bitkidir. Romalılar döneminden beri baharat olarak kullanıldığı gibi şifalı bir drog olarak da kullanılabilmektedir.Kişnişin meyvesinin en önemli maddesi uçucu yağdır. Kökene göre uçucu yağ oranı % 0.2 ile % 1.5 arasında değişir. Uçucu yağ oranı ile meyve büyüklüğü arasında belirli bir korelasyon vardır. Küçük danelilerdede uçucu yağ oranı, büyük danelilere göre daha yüksektir. Uçucu yağın ortalama % 40'ı meyve kabuğunda, % 60'ı tohumda bulunur. Uçucu yağın esas maddesi D-Linalool'dur. bu uçucu yağın % 60-70'ini oluşturur.

Faydaları :  Hazmı kolaylaştırıcı, iştah açıcı ve spazm' gidericidir. Mide rahatsızlıklarında ve gaz söktürücü olarak etkilidir. Merkezi sinir sistemini güçlendirdiği ve hafızayı zinde 4 tuttuğu bilinmektedir. Sinirleri yatıştırarak sinirsel baş ağrılarını  keser. Cinsel istek arttırır.

Kullanımı: Bir çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak günde 3 defa içilir. Ayrıca cilde masaj yapılarak, uygulanır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmamalıdır. Mide asidi fazla olanlarda ve yüksek dozlarda kullanılmamalıdır.


 
  KİWİ  YAĞI  ( Oleum Kiwi )

İçindekiler :Kivi, bol miktarda C vitaminin yanı sıra A vitamini de içeriyor.

Faydaları :  Cilt nemlendirici. cildi yumuşatıcı ve canlandırıcı olarak kullanılır. Astım ve öksürüğün tedavisinde nefes açıcı özelliğinden yararlanılmaktadır.Anemi ve mide problemlerine etkili olan kivi, bağırsakları yumuşatıyor ve toksinlerin atılımını sağlayıp vücudu temizliyor

Kullanımı: Bir çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak günde 3 defa içilir. Ayrıca cilde masaj yapılarak, uygulanır.Peelingte

Yan tesiri : Bilinen yan etkisi yoktur.


YUKARI  
  KUŞBURNU AROMA YAĞI  ( Oleum Rosa Canina  )

İçindekiler :Kuşburnu çekirdeklerinden elde edilen yağ, kozmetik sektöründe kırışıklıkları ve erken yaşlanma belirtilerini azaltmak için kullanılmaktadır. Linoleik asit (Omega 6), linolenik asit (Omega 3) ve Retinol (Vitamin A)

Faydaları :  Cilt koruyucu, yaşlanmayı geciktirici, kırışıklıkları önleyici (özellikle göz ve ağız çevresi), sert hava iklimlerinden koruyucu ve hücre yenileyici etkisi bulunmaktadır.

Kullanım : Yağlı ciltlerde uygulandıktan sonra 15-20 dakika bekletilmeli ve ardından durulanmalıdır. Kuru ve normal ciltlerde isteğe bağlı olarak,durulanmadan bekletilebilir. Yüz için günde bir kez kullanılması tavsiye edilir. El, yüz ve vücut için kullanıma uygundur. Makyaj öncesi uygulandığı takdirde hem makyajın kalıcılığını arttırmakta hem de cildinize güzel bir parlaklık kazandırmaktadır. Aynı zamanda aromaterapi ve masaj seanslarında da kullanılmaktadır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur. Haricen kullanılır.


 
  LANOLİN   ( Lanolin- Anhydrous )

İçindekiler :Koyunların yağ bezlerinden elde edilen bir maddedir. Yapağıdan elde edilen, eczacılıkta ve parfümeride kullanılan sarımtırak renkte bir yağ.

Faydaları :  Cilt koruyucu, meme başı yara ve çatlaklarına, yara iyileştirici, nemlendirici. Kuru ciltlerdeki gerginliği ile kaşıntıyı giderir, cildin pul pul dökülmesini engeller.

Kullanım : Haricen cilde ve vücuda masaj olarak kullanılır. baz yağların birbiri ile karışması için ve krem haline getirmek için kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur. Haricen kullanılır.


 
  LAVANTA YAĞI     ( Oleum Lavandula Anpustifolia )

İçindekiler :Ballıbabagiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Yağı genelde kozmetik amaçlı olup, esans ve banyo yağı olarak da kullanıldığı gibi cilde sürüldüğünde ateş düşürür. Ayrıca kokusu da uyarıcıdır.

Faydaları : İdrar arttırıcı. Baş ağrısı, stres, kas ağrıları, romatizma ağrılarında ve ayrıca güve, sivri sinekleri uzaklaştırmak için kullanılır. Parfümeri sanayiinde de kullanılır, infüzyon yoluyla antidepresyon ve uykusuzluğa iyi gelir. Vücuttaki kötü kokuları giderir, antiseptik olarak kullanılır. Romatizmaya iyi gelir. Saçtaki sirkeleri gidericidir.

Kullanım : Bir çay bardağı suya veya bir şeker  parçası üzerine 3-4 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır. Aromaterapide kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur.


YUKARI  
  LEYLAK  YAĞI     ( Oleum Lilac )

İçindekiler :Zeytingiller familyasından, 20'a yakın türü bulunan, bahçe ve parkların süslenmesinde çok kullanılan soğuklara oldukça dayanıklı bir ağaççıktır.Çiçeklerinden elde edilen eterli bir yağdır.

Faydaları :  Ateş düşürücü , toksit maddeleri atmaya, romatizmaya, kramplara, siyatik ve mafsal ağrılara ve gut hastalığına karşı kullanılırı.

Kullanım :  Haricen:Vücuda masaj olarak kullanılır.

Yan tesiri :  Bilinen bir yan etkisi yoktur. Dahilen kullanılmaz


 
  LİMON  YAĞI     ( Oleum Limonium )

İçindekiler : Limon ülkemizde bolca yetişen, mutfağımızda bolca kullanılan bir ürünümüzdür. Limon yağı, limon meyvesinin taze kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Bileşiminde limonen ve citral bulunur.

Faydaları :  Nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır.Hafızayı güçlendirir. Boğaz ağrısı, mide yanması, kan temizlemede, böbrek taşında, idrar sökme zorluğunda, bağ dokusu hastalığında kullanılır. Kas kuvvetlendiricidir, mikrop sökücüdür. Vücuttaki istenmeyen yağların atılmasını sağlar. Tonik olarak kullanılır. Cildi güçlendirir, sivilceleri giderir. Yağlı ciltlerde gerdirme ve yağ salgısını dengelenmesinde faydalıdır. Böcek ve sinek ısırmalarında, kaşıntı ve şişmeleri önler. Kalp ve damar tıkanıklığında açıcı özelliğe sahiptir. Dişlerin beyazlatılmasında kullanılır.

Kullanım :  Dahilen; balla tatlandırılmış suya, ikişer damla damlatılarak günde 3 defa gargara yapılıp yutularak kullanılır. Haricen; bolca masaj yapılarak sürülür.

Yan tesiri :  Ay hali durumunda, az kanamalı bayanlar kullanmamalıdır.


 
  MANDALİNA  YAĞI     ( Oleum Citrus deliciosa )

İçindekiler : Turunçgillerden ülkemizde bolca yetişen, mutfağımızda bolca kullanılan bir ürünümüzdür.  meyvesinin taze kabuklarının sıkılması ile elde edilir. Bileşiminde limonen ve citral bulunur.

Faydaları :  Psikolojik rahatsızlıklarda sakinleştirici, uykusuzlukta, idrar retansiyonunda, aşırı huzursuzlukta, yara izinde kullanılır. Nezle, grip ve soğuk algınlığına karşı kullanılır.Hafızayı güçlendirir. Boğaz ağrısı, mide yanması, kan temizlemede, böbrek taşında, idrar sökme zorluğunda, bağ dokusu hastalığında kullanılır. Kas kuvvetlendiricidir, mikrop sökücüdür. Vücuttaki istenmeyen yağların atılmasını sağlar. Tonik olarak kullanılır. Cildi güçlendirir, sivilceleri giderir. Yağlı ciltlerde gerdirme ve yağ salgısını dengelenmesinde faydalıdır. Böcek ve sinek ısırmalarında, kaşıntı ve şişmeleri önler. Kalp ve damar tıkanıklığında açıcı özelliğe sahiptir. Dişlerin beyazlatılmasında kullanılır. Mandalina yağı derinin üzerindeki porus adını verdiğimiz gözeneklerin açılmasında, tonik olarak ve aknede kullanılmaktadır

Kullanım :  Dahilen; balla tatlandırılmış suya, ikişer damla damlatılarak günde 3 defa gargara yapılıp yutularak kullanılır. Haricen; bolca masaj yapılarak sürülür. Masaj olarak, banyoda, buğu tarzında kullanılır. Eklem ağrılarında masaj tarzında uygulanır. Banyoda gevşeme sağlamak ve yorgunluğu gidermek için birkaç damla kullanılır.

Yan tesiri :  Ay hali durumunda, az kanamalı bayanlar kullanmamalıdır.


YUKARI  
  MELİSA  YAĞI     ( Oleum Melissa Officinalis )

İçindekiler : Ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzda bolca yetişen ve kullanılan bir drogdur. Distilasyon ile uçucu yağı elde edilmektedir. Tanen, sitral, sitronellal, linolal taşır

Faydaları :  Yatıştırıcı, midevi, gaz söktürücü ,terletici ve antiseptik etkilere sahiptir.Baş ağrısı ve migrende, soğuk algınlığında, kas ağrılarında faydalıdır.Mide ülserine iyi gelir. Beyin damarlarını açar. Cilt temizliğinde cildi güzelleştirir Kalbi güçlendirici, destekleyici, çarpıntıyı kesici bir kalp dostudur. Ayrıca tüm yaşamsal organların desteklenmesi, iç açıcı olması, sinir bozukluğundan dolayı spazmları çözücü, baş ağrısı, bellek yitimi, uyarıcı, melankolilere karşı, menopoz, bunalım, depresyon, kasılmalar, kulak uğultusu, bayılma, sinirsel yorgunluk, migren, tik, karın ağrısı, diş ve kulak ağrısı, regl dengesizliklerine karşı

Kullanım :  Günde iki kez 3 - 4 damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir.

Yan tesiri :  Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır


 
  MENEKŞE YAĞI     ( Oleum Violae Tricolaris )

İçindekiler : Menekşe baklagiller familyasından hoş çiçekli bir bitkidir. Distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır.

Faydaları :  Mikrop kırıcıdır. Cilt hastalıklarında kullanılır. Egzama ve saç dökülmesinde etkilidir. Kuru saçları nemlendirir, parlaklık ve canlılık verir. Ayrıca parfümeri sanayinde kullanılır. Dahilen kullanımı tavsiye edilmez. Haricen cilt hastalıkları, egzama ve uyuzda kullanılır. Hoş bir koku vericidir. Banyo ve kozmetik yağı olarak kullanılabilir.

Kullanım :  Cilde masaj yapılarak, saça friksiyon şeklinde uygulanır.

Yan tesiri :  DAHİLEN KULLANILMAZ.


 
  MERCANKÖŞK YAĞI     ( Oleum Origanum majorana )

İçindekiler : Ballıbabagiller familyasındandır. Tüm Akdeniz kıyılarında yetişir. Çalı görümünde çiçekleri pembe ya da beyaz otsu bir bitkidir. Kurutulmuş çiçekli dallarından toz, yağ ve de infüzyon yolu ile faydalanılır . Sitrat, neral, geraniol ve limonen içerir.

Faydaları :  Sindirim Sistemi:Midevidir. Bağırsak gazlarını söktürür. Peklik yapar. Üriner Sistem:İdrar söktürücüdür. Kas, Kemik ve Eklemler:Romatizma ve adale ağrılarında kullanılır. Sinir Sistemi:Yatıştırıcı rol oynar.Grip ve soğuk algınlığı , ense ve omuz tutulmalarında romatizmal ağrılarda, öksürüğe, karşı kullanılır.

Kullanım :  Günde iki kez 2-3damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir.

Yan tesiri :  Fazla miktarda kullanılması sakıncalıdır


YUKARI  
  MERSİN YAPRAĞI YAĞI     ( Oleum  Myrti )

İçindekiler : Mersin meyvesi bitkisinin yapraklarıdır ve güney bölgelerimizde bolca bulunur. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağ elde edilir, içeriğinde mirtenol, terpenler ve sineol bulunur.

Faydaları : Yağlı, tahriş olmuş ve iltihaplı ciltler için kullanılır. Hemoroit tedavisine ve şeker hastalığına karşı etkilidir. Nefes açıcı özelliğe sahiptir. Gerginliğe ve uykusuzluğa iyi gelir. Kan kesici / yatıştırıcı etkileri nedeni ile dahilen; verem, bel soğukluğu, şeker hastalığı, akciğer iltihabı, mide ağrısı, ve ishal durumlarında başarıyla kullanılır. Ergenlik sivilceleri ve yağlı ciltler  için kullanılır

Kullanım :  Günde iki kez 2-3damla kullanılabilir. Haricen kullanımda ise; nevralji, romatizma, burkulma, berelenme, ve ezilmelerde masaj yöntemi ile uygulanabilir. Saçlara friksiyon yapılır.

Yan tesiri : Günde 10 - 15 damladan fazla alınmamalıdır. Hamileler kesinlikle kullanmamalıdır.


 
 

305
0
0
Yorum Yaz