Uçucu ( Eterli )Yağlar

2013-03-28 11:27:00
Uçucu ( Eterli )Yağlar |  görsel 1
Uçucu ( Eterli )Yağlar |  görsel 2

 

 

HAŞHAŞ YAĞI ( Oleum Papaver Somniferum)

İçindekiler : Haşhaş gelincikler familyasından bir bitkidir. Haşhaş yağı, haşhaş tohumlarından soğukta sıkılma ile elde edilen, sabit bir yağdır.Papaverin, kodein, tebain, narsoin ve morfin bulunmaktadır.

Faydaları : Ağrı kesici, keyif verici, uyutucu,öksürük kesici etkileri vardır. Kabızlık ve tansiyon düşmesinde etkilidir. Dahilen öksürüğü, ameli kesmede, sinir sistemini sakinleştirmede, uykusuzluk durumunda kullanılır. Haricen çıbanlara sürülür. Araç kullananlar dikkatli kullanmalıdır çünkü uyku hali verebilir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

HAVUÇ YAĞI ( Oleum Fructus Dauci Caratoe)

İçindekiler : Havuç maydanozgiller familyasından olup, kökleri kullanılan bir bitkidir, içeriğindeki etkin maddeler, şeker, A Vitamini ve karotindir. Çok faydalı bir yiyecek olduğu gibi şifalı bir çok yönü de bulunmaktadır.Uçucu yağ,sabit yağ,şeker,A vitamini,karotin ve rezin taşımaktadır.

Faydaları : Müzmin kabızlığı giderir. Çocuk ishallerini keser. Bağırsak iltihaplarını,bağırsak kanamalarını keser.Kansızlığı giderir. Cilde canlılık verir.Anne sütünü arttırır. Böbrek ağrılarını dindirir. Vücuda kuvvet verir. Astım ,bronşit,ses kısıklığında ,veremde faydalıdır. Diş etlerini kuvvetlendirir. Yüz ve boyun kırışıklıklarını giderir.Görme gücünü artırır. UV ısınma karşı vücut bağışıklılığını arttırır. Cildin bozulmasını önler. Güneş yanıklarının iyileşmesine yardımcı olur. Hücre yenileyici, idrar arttırıcı, kan temizleyici, kan yapıcı ve kolesterolü düzenleyici etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Ayrıca ses tellerine faydalıdır. Güneş yağlarında bronzlaşmayı kolaylaştırır. Dahilen kullanıldığında, ishal, kansızlık, göz hastalıklarında, idrar söktürmede, miyopta, iç yumuşatmada, ülserde, bacak ağrılarında, damar açmada, karaciğer güçlendirmede, ay hali sorunlarında başarıyla kullanılabilir. Ayrıca haricen egzama, yanık, yara ve apse durumlarında kullanılır.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

HİNDİSTAN CEVİZİ YAĞI ( Oleum Cocos nucifera )

İçindekiler : Hindistan cevizi hurmagiller familyasından olup, tropikal bölgelerde yetişen bir ağaç meyvesidir. Hindistan cevizi meyvesinden sıkma .yöntemiyle yağ elde edilmektedir.Myristicin bulunmaktadır.

Faydaları : Faydalarına gelince; sperm sayısını arttırır, idrar akıntısı, sırt ve bel ağrılarına karşı kullanılır. Haricen eşsiz bir cilt ve saç bakım ürünüdür. Hazmı kolaylaştırıcı, bulantı ve kusmayı giderici etkilere sahiptir, iltihaplanmaya karşı etkili olması nedeniyle haricen eklem ve kas ağrılarına ve romatizmaya karşı kullanılır. Fiziksel yorgunluğu giderici etkiye sahiptir. Saç dökülmesin de etkilidir. Ayrıca pastalara esans olarak kullanılır. Böbrek kumu ve taş düşürülmesinde faydalıdır.

Kullanımı: Günde 3 defa yarım çay bardağı suya 3-4 damla damlatılarak içilir. Haricen; eklemlere masaj, saç diplerine parmak ucuyla friksiyon yapılır.

Yan tesiri : Hamilelikte kullanılmaz.

 

HİNT YAĞI ( Oleum Ricinus Communis)

İçindekiler : Hint yağı bitkisi sütleğengiller familyasından olup, anavatanı Hindistan olmakla beraber, ülkemizin Güneydoğu bölgelerinde de görülmektedir. Hint yağı bitkisinin tohumlarından soğukta sıkma ve temizleme yöntemi ile elde edilen sabit bir yağdır. Etken madde ricinoelik asittir.

Faydaları : Müshil ilacı olarak bilinir. Kendine özgü kokusu ile kozmetiklerde kullanılır. Özelikle saçları güçlendirmede başarıyla kullanılır

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır Haricen; saç diplerine parmak ucuyla friksiyon yapılır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

HUŞ (KAYIN AĞICI ) YAĞI ( Oleum Ricinus Communis)

İçindekiler : Kayın ağacının yapraklarındaki tomurcuklardan ve beyaz kayın ağacının kabuklarından elde edilir.

Faydaları : Deri problemlerinde, eklem ağrılarında, romatizmal şikayetlerde kullanılmaktadır. Cildi derinlemesine temizlediği için deri rahatsızlıklarında, kan dolaşımı bozukluklarında kullanılır. Kayın aroma yağı, antiinflamatuar etki adını verdiğimiz mikrobik olmayan iltihaplarda, antiseptik ve diüretik adını verdiğimiz idrar söktürücü etkisi mevcuttur. Sıcak suda hoş bir ağaç kokusu özelliği mevcuttur. Artroz ve romatoid artritte kullanılır. Antiinflamatuar olarak kullanılır. İdrar yolları hastalıklarında, diüretik adını verdiğimiz idrar söktürme etkisi mevcuttur. Kozmetikte derin temizleyici etkisinden faydalanılır. Kan dolaşımını hızlandırır. Kuru ciltleri nemlendirici etkisi mevcuttur. Kepeklere karşı, ekzamada ve mantar enfeksiyonlarında etkilidir. Cilt altındaki sıvıyı çözücü etkisinden dolayı selülit tedavisinde kullanılır.

Kullanımı: Günde 1-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 1-2 damla damlatılarak alınır Masaj seklinde, banyoda kullanılmaktadır. Fin saunalarında inhalasyon etkisi ve deri üzerindeki etkisinden dolayı taban döşemesi olarak kullanılır. Antiseptik özelliği ve solunumu açıcı etkisi, taze bir hava verme özelliği saunalarda kullanımda aranan madde olmuştur. Masaj tarzında uygulama selüloit tedavisinde etkilidir. Kuru ciltlere masaj tarzında veya su buharı ile uygulanmaktadır. Ayaklardaki çamaşırcı parmağı adını verdiğimiz tahrişlerde ve mantar enfeksiyonlarında sıcak suya birkaç damla konarak uygulanmalıdır. Kayın aromatik yağı, kullanılmadan önce dilüe edilmelidir.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

ISIRGAN TOHUMU YAĞI ( Oleum Urtica Urens)

İçindekiler : Potasyum tuzları, organik asitler-formik asit, histamin, asetilkolin ve Vitamin C

Faydaları : Romatizma ve eklem ağrılarını hafifletir. Egzamaya iyi gelir. Regl düzensizliklerine iyi gelir. Balgam söktürücü özelliğe sahiptir.Derinin kan dolaşımını hızlandırır. Yağlı saçlara ve kepeğe karşı kullanılabilir. Böbrek kumlarını döker. Dalak hastalıklarına ve çıbanlara faydalıdır. Ortaçağda eklem hastalıklarının tedavisinde kullanılan, Isırgan Kuzey Avrupa ve Asya kökenli bir bitkidir. Bazı eski geleneklerde, felç geçiren hastaları tedavi etmek amacıyla, hastaların dirsek ve bacaklarına yakıcı ısırgan otunun sarıldığı bilinmektedir. Tenle temas ettiği takdirde acı veren bu bitki aynı zamanda yaraların iyileştirilmesinde de kullanılmıştır. Binlerce yıldır kansızlık, romatizma ve gut için kullanılmaktadır. Isırgan otu yağı, cilt için çok yararlı AHA maddesini içerir. Gençlik yağı olarak da bilinir. Bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır. Sabah akşam bir tatlı kaşığı veya damlalıkla satılan ambalajlarda 20'şer damla aç karnına içilmelidir. En az iki aylık kür şeklinde alınırsa etkisi daha güçlü olacaktır. Özellikle bu kürlerin İlkbahar veya Sonbaharda yapılması önerilir. Böylece kışa veya yaza daha güçlü bir bağışıklık sistemi ile girmek mümkün olur. Genç bir cilt için ısırgan yağında bulunan AHA maddesini içeren cilt bakım ürünlerinden de faydalanılabilir. Isırgan otu alerjik rahatsızlıkların tedavisine yardımcı olan bir bitkidir. Hücre yenileyici özelliği olan ısırgan, aynı zamanda saç dökülmeleri için de kullanılmaktadır. Günümüze kadar romatizma ağrılarını dindirici, idrar artırıcı ve müshil olarak kullanılmıştır.

Kullanımı: Günde 5-10 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır. Haricen; saç diplerine parmak ucuyla friksiyon yapılır. Eklemlere masaj yapılır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

İĞDE YAĞI ( Oleum Flos Elaeagni )

İçindekiler : Organik asitler(malik asit), vitaminler (B grubu, E ve C ) ve flavon glikozitleri taşımaktadır.

Faydaları : Kabız, kuvvet verici ve antiseptik etkileri vardır. Taşıdığı yüksek oranda C vitamini nedeniyle grip ve soğuk algınlığına karşı koruyucu olarak kullanılır. Ağız yaralarını giderir.
Yemek borusundaki zararlı şişliklerin tedavisinde, günde 2-3 kez, 1/2 yemek kaşığı çıçırgan yağı verilir. Mide ve on iki parmak bağırsağının yaralarında ise, 2-3 kez yemekten 30-40 dakika önce, l çay kaşığı içilir. Rahim yaralarının tedavisinde, yuvarlanmış gazlı bez, çıçırgan yağında (5-10 mg.) ıslatılır ve rahim ağzındaki yaraya yapıştırılır. Her gün değiştirilmelidir. Kolpit tedavide 10-15; endoservisittet ve rahim ağzı erozyonunda 8-12 kez işlem uygulanır. Gerektiğinde 4-6 hafta dinlendikten sonra tedaviye devam edilebilir. Çıçırganın yemişi, polivitaminli bir maddedir. Ondan ayrıca reçel, jöle, şarap hazırlanır.

Kullanımı: : Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak alınır. Ayrıca yukarıdaki gibi kulanım şekilleride vardır.

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

JOJOBA YAĞI ( Oleum Yoyoba )

İçindekiler : Jojoba yağı, daima yeşil kalan bir çöl bitkisinin çekirdeklerinin preslenmesi ile elde edilen altın rengi sıvı halde bir mumdur. Tohumlarında %50 yağ bulunmaktadır. E vitamine bulunmaktadır

Faydaları : Sivilce, yanık ve yıpranmış ciltlerde, kırışıklıklarda, sporcularda ayak kremi olarak kullanılır. Saçların büyümesini ve güçlenmesini sağlar. Kepeklenmeyi önler. İltihaplı egzamalarda kullanılır. Selüloit tedavisinde kullanılır. Jojoba yağındaki E vitamini ve mineraller cildi yumuşatır ipeksi bir his verir. Cildi besleyici, yumuşaklık, esneklik verici, nem ve yağ dengesini koruyucu cilt çatlaklarını giderici olarak kullanılmaktadır. Sivilce ve akne rahatsızlıklarında olumlu sonuçlar vermektedir. Saçı besleyici, kırık oluşumunu engelleyici ve şekillendirici olarak kullanılmaktadır. Sivilce, yanık ve yıpranmış ciltlerde, kırışıklıklarda, sporcularda ayak kremi olarak kullanılır. Saçların büyümesini ve güçlenmesini sağlar. Kepeklenmeyi önler. İltihaplı egzamalarda, selüloit tedavisinde kullanılır. Antiallerjen özelliği olan Jojoba Yağı, vücudu zararlı etkilerden korumaktadır. Aynı zaman da hücre yenileyici özelliği ile yaraların çabuk iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Cilt kırışıklıkları ve kuru ciltler için faydalı bir yağdır.

Kullanımı: : Vücuda masaj şeklinde uygulanır.Ciltte seyretme yapılarak ve saçlara da friksiyon olarak tatbik edilir.

Yan tesiri : Duyarlı ciltlerde kullanımına dikkat edilmelidir.

 

KABAK ÇEKİRDEĞİ YAĞI

İçindekiler : Soğuk Pres ( Isıl işlem olmaksızın mekanik yöntemle üretilmiştir. ) Badem yağına benzer özellikleri yanında,özellikle taşıdığı organik minerallerin (Çinko ve selenyum türevleri gibi ) maddeler içermektedir.

Faydaları : Antienflamatuar ve antioksidan nitelikleri bu maddelere gerek duyulan tüm sistemik ve cilt rahatsızlıklarında tercih edilmesini sağlar. Direnç sistemini destekler ve toksinlerin etkisini azaltarak, enfeksiyonlu, iltihaplı hastalıklardan koruyabilir. Ayrıca Kurt dökücü . Yapılan araştırmalar, kabaktan elde edilen kabak çekirdeği yağının prostat büyümesini yavaşlattığını, hatta önlediğini, kalın bağırsak kanseri riskini de önemli oranda azalttığını ortaya koymuştur. Doymamış yağlar yönünden de zengin olan kabak çekirdeği yağı, içeriğindeki “phytosterin” maddesi sayesinde kolesterolü azaltıyor, prostat büyümesini engelliyor. Bol miktarda E vitamini de ihtiva ettiği için serbest radikallerin (oksidantlar) hücre zarına yapışarak onu yaşlandırmasına engel olur.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır .

Yan tesiri : Bilinen yan tesiri yoktur

 

KAKAO YAĞI ( Oleum Cacao)

İçindekiler : Sabit yağ, tanen, nişasta , şekerler, alkoitler ( teobromin, kafein )
taşımaktadır.
Kakao iki çeneliler sınıfının sterculiaceae familyasından tropik ağaç tohumlarıdır. Bu tohumlarda kuvvetli bir uyarıcı olan Teobromin denilen alkaloit vardır. Kakao tohumlarından faydalı bir yağ olan kakao yağı çıkarılır.

Faydaları : İdrarı söktürür.Vücuttaki zehirli maddeleri dışarı atar.Böbrek iltihabını giderir. Besleyici,uyarıcı,iştah açıcı ve kuvvet vericidir.Haricen basur memelerini,kadınların göğüslerindeki yara ve çatlakları yumuşatmak için kullanılır. Şifa olarak uyarıcı, iştah açıcı, kuvvet verici, idrar söktürücü, vücuttaki toksinlerin (zehirlerin) dışarı atılması, böbrek iltihaplanması durumlarında kullanılır. Haricen sade veya havuç yağı, menekşe yağı ile karıştırılarak yazın iyi bir bronzlaşma ürünü olarak kullanılır. Ayrıca basur memeleri, kadınlarda meme ve karın çatlaklarında kullanılır. Katı bir yağ olduğundan şişesi ile sıcak su içinde eritilir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Kafein ihtiva ettiğinden dahilen kullanımlarda 10 cc'den fazla alınma durumunda çarpıntı yapabilir.

 

KAKULE YAĞI ( Oleum FRUCTUS CARDAMOMİ )

İçindekiler : Genellikle güney Hindistan'da yetişen kıymetli bir drogdur. Tatlı ve hafif buruk acıdır

Faydaları : İştah açıcı, mideyi rahatlatıcı, gaz söktürücü, ferahlatıcı ve afrodizyak olarak kullanılmaktadır. Çin'de hemen her bitkisel karışıma girer ve her derde deva olduğuna inanılır. Sadece sindirim sistemi için değil, sinir sistemi içinde iyidir. Kalbin çalışmasını düzenler, zihni zararlı olmayan biçimde uyarır. Kahve ve çaya konursa, kafeinin kötü etkisini azaltır. Baş ağrısı ve yorgunluğa iyi gelir.

Kullanımı: Günde 2-3 damla bir şeker parçası üzerine damlatılarak veya yarım çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

KANTARON YAĞI ( Oleum Herba Centauri Minoris )

İçindekiler : Gentiyangiller familyasından yurdumuzda bolca yetişen bir bitkidir. Bileşiminde uçucu yağ rezin ve maddeler (Glikozitler) taşımaktadır. Kantorondan emiştirme yöntemi ile kantaron yağı elde edilmektedir

Faydaları : Vücudu kuvvetlendirir. Hazmı kolaylaştırır, ishali keser. Mide ağrılarım dindirir. Yara ve yanıkları iyileştirir. Hemoroite faydalıdır. Mide ülseri, gastrit, karaciğer, bağırsak asalakları, sindirim sistemi uyarılması, ateş düşürücü, idrar söktürücü, tükürük bezlerinin çalışması, dinçleşme, mikroplara karşı savunucumuz olan alyuvarların arttırılmasında güvenle kullanabilecek bitkisel bir üründür.

Kullanımı: Dahilen; 1 çorba kaşığı günde 2 defa içilir. Yara ve yanıklara direkt olarak sürülür.Hemoroite dıştan sürülür

Yan tesiri : Günde 10’cc den fazla kullanımlarda kusma yapabilmektedir.

 

KARABAŞ OTU YAĞI ( Oleum Lavanduale Romanae )

İçindekiler : Karabaş ballıbabagiller familyasından olup, yurdumuzun güney bölgelerinde bolca bulunmaktadır. Çok şifalı bir bitkisel drogtur. Su buharı distilasyonu ile uçucu yağı çıkarılmaktadır.

Faydaları : Kalbi kuvvetlendirir damar sertliğine kolestrol ve şekere faydalıdır. Uykusuzluğu giderir, balgam söker zindelik verir. Egzama yaralarına iyi gelir. Sivri sinek kovucudur. Dahilen kullanıldığında sinir sistemi, zindelik, uykusuzluk, balgam, sara, beyin rahatsızlıkları, sindirim sistemi iltihaplanmalarına, astım, kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı faydalı bir bitkisel üründür. Halk arasında kanserli hücrelerin büyümesi ve dağılmasına karşı iyi geldiği söylenmektedir. Ayrıca boğaz, diş eti ve ağız dezenfektanı olarak kullanıldığı gibi iyi bir balgam sökücü ve nefes açıcıdır, iyi bir antiseptik yağ olduğundan dolayı, egzama, uyuz ve tüm asalaklara karşı da haricen kullanılır.

Kullanımı: Dahilen; günde ikişer damla sabah akşam yarım fincan suya damlatılarak kullanılır. Haricen; cilde sürülür.

Yan tesiri : Damar sertliği, yüksek tansiyon, romatizma, bağırsak iltihabı hastalıklarında kullanılması sakıncalıdır.

 

KARABİBER YAĞI ( Oleum Piperis Nigri )

İçindekiler : Karabiber; ikiçenelikliler sınıfının karabibergiller familyasının üyesidir. Bileşiminde uçucu yağ ile piperin vardır. Mutfağımızın baş baharatlarından olan karabiberin yağı da çok faydalıdır.

Faydaları : Hazmı kolaylaştırır, sindirim sistemindeki mikropları yok eder ve afrodizyak özelliği vardır. Sinir sistemine, şeker hastalığına, gaz çıkarmaya, iştah açmada faydası görülür. Haricen romatizma, yel ve adale ağrılarına karşı kullanılır.

Kullanımı: Bir çay bardağı suya günde 3 defa 2 damla damlatılarak alınır. Ayrıca cilde masaj yapılarak kullanılır.

Yan tesiri : Damar sertliği, yüksek tansiyon, bağırsak iltihabı hastalıklarında kullanılması sakıncalıdır.

 

KARANFİL YAĞI ( Oleum Caryophyllus )

İçindekiler : Karanfil mersingiller familyasının bir çeşidi olup, tropik iklime sahip bölgelerde yetişmektedir. Karanfil tomurcuklarından su buharı distilasyonu ile karanfil yağı çıkarılır. Bileşiminde hirokarbür Eugenol Salisik Asit karyofilin vardır.Uçucu yağ, sabit yağ, tanen içermektedir.

Faydaları : Kuvvetli bir antiseptik olup, dahilen; ağrı kesici, hazım kolaylaştırıcı, koku giderici, iştah açıcı, cinsel uyarıcı, ishal kesici, doğum kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Sindirimi kolaylaştırır. Uyarıcı antiseptik, mide ve bağırsak gazlarını giderici, ateşli hastalıklarda terletici ve sinirleri uyarıcıdır. Kalbi güçlendirir, cinsi arzuyu arttırır, spazmları çözer, ishali keser, bedeni ve zihni yorgunluğu giderir

Kullanımı: Dahilen; 1 fincan suya 1-2 damla damlatılarak içilir. Diş ağrılarında pamuk üzerine damlatılarak diş üzerine tatbik edilir

Yan tesiri : Karanfil yağı cilde sürülmemelidir.

 

KAVUN ÇEKİRDEĞİ YAĞI ( )

İçindekiler : Kavun çekirdeklerinden elde edilen bir yağdır..Uçucu yağ, sabit yağ, tanen içermektedir.

Faydaları : Antidepresandır, sakinleştirir. Öksürüğe karşı yumuşatıcı, söktürücü etkide bulunur. Böbrek taşlarının düşülmesine yardımcıdır.

Kullanımı: Dahilen; 1 fincan suya 8-10 damla damlatılarak karıştırıp içilir. Çocuklarda 1 kesme şekere 3-4 damla damlatılarak yedirilir.

Yan tesiri : Mide ve bağırsaklarda ülseri ve iltihabı olanlarda, şeker hastalarında ve yüksek tansiyonu olanlarda dahilen kullanılmamalıdır.

 

KAYISI ÇEKİRDEĞİ YAĞI ( Oleum Prunus Armeniaca )

İçindekiler :Kayısı gülgiller familyasından kayısı ağacının lezzetli bir meyvesidir. Bu meyvenin çekirdeklerinden sıkma yöntemi ile kayısı yağı elde edilmektedir.

Faydaları : Tüm cilt tipleri için tavsiye edilir. Özellikle yüz temizliği için idealdir. Akneleri temizler, cilde canlılık verir. Yaşlanmayla ortaya çıkan kırışıklıkları giderir. Nemlendirici özelliğe sahiptir. Bağırsak parazitlerinin giderilmesinde etkilidir. Saç bakımı ve masajda kullanılır. Sinir, zafiyet, uykusuzluk, beyin yorgunluğu, iştahsızlık, hazımsızlık, peklik, kansızlık durumlarında güvenle kullanılır.

Kullanımı: Cilde masaj yapılarak yada pamukla sürülür. Bir çay bardağı suya 2-3 damla damlatılarak alınır.

Yan tesiri : Bilinen bir yan etkisi yoktur.

 

KEKİK YAĞI ( Oleum Thymi )

İçindekiler :Kekik; iki çeneliler ballıbabagiller familyasından olup yurdumuzda kırk kadar çeşidi bulunmaktadır. Mutfaklarımızda özellikle et yemeklerimizin baş baharatı olduğu gibi birçok faydalı yönü de bulunmaktadır. Bu bitkiden distilasyon yöntemi ile uçucu yağı çıkartılmaktadır, içeriğinde timol ve kavrakol bulunmaktadır.

Faydaları : Bronşit, nezle, grip, solunum yolu rahatsızlıklarına, dişeti iltihaplarına iyi gelir. Kurt düşürücüdür. Alyuvar oluşumunu arttırır. Şeker hastalığına iyi gelir. Yara ve yanıklara antiseptik olarak kullanılır. Romatizmaya iyi gelir. Gastrit gibi mide rahatsızlıklarına da yardımcı olur. (Astım kasılmaları, bağırsak ve karaciğer iltihaplanmaları, kusurlu regl, sinir yatıştırıcı, grip, nezle, uykusuzluk, sinirsel migren, kulak uğuldaması, baş dönmesi, spazm, boğmaca, öksürük, çarpıntı, şeker hastalığı, mide krampları, damar tıkanıklığı, böbrek ve idrar kesesi hastalıkları, romatizma, gut, yorgunluk, kuvvetsizlik, kurt, havadaki zararlı bakterilerin dezenfekte edilmesi, organizma içerisindeki zararlı mikropların yok edilmesi, tifo, verem, kolesterol, yağ eritme, aşırı kilolanmaya karşı )

Kullanımı: Bir kesme şeker üzerine günde 2-3 damla damlatılarak alınır. Bir su bardağı ayrana 3 damla damlatılarak alınır. Ayrıca kapsül içerisine 3 damla damlatılarak yutulur. Haricen kullanımlarda iyi bir antiseptik olduğundan dolayı yaralara, apselere, ezilmelere, burkulmalara, berelenmelere ve asalak kaynaklı deri hastalıklarına karşı başarılı bir bitkisel drogdur.

Yan tesiri : Yüksek tansiyon, guatr hastaları ve hamileler kullanmamalıdır.Mide salgısını arttırdığı için mide ülseri olanlara zararlıdır

 

379
0
0
Yorum Yaz